Alle nieuws

Blauw-Zwart verdiende meer, maar komt niet verder dan 1-1 gelijkspel tegen Besiktas

UEFA Conference League

In zijn 350e Europese wedstrijd begon Club Brugge de groepsfase van de UEFA Europa Conference League met een thuisduel tegen het Turkse Besiktas JK. Blauw-Zwart kon zijn vele kansen in de eerste helft niet afmaken, maar diep in de tweede helft leek Vanaken toch voor een verdiende zege te zorgen. Kort voor het einde maakte Tosun echter nog gelijk en zo eindigde de wedstrijd uiteindelijk op een domper voor Club.

Blauw-Zwart klopte afgelopen weekend Charleroi in een knotsgekke wedstrijd en staat in de vaderlandse competitie nu op een derde plaats. Coach Deila had bijgevolg weinig redenen om veel wijzigingen in zijn basiself aan te brengen. Enkel in het aanvallende compartiment noteerden we één nieuwe naam. Skóras kreeg de kans om zijn kunnen te tonen van bij de start. De opvallendste afwezige in de selectie was Nusa, die de laatste weken in een goede vorm verkeerde. De Noorse winger ondervond te veel hinder aan de rug en werd bijgevolg gespaard. Tot slot moest ook Zinckernagel afhaken wegens ziekte.

<p>Skóras kreeg zijn kans in de basis bij Club. </p>

Skóras kreeg zijn kans in de basis bij Club. 

Club toonde van bij de openingsminuten dat ze er zin in hadden en ze eisten meteen de bal op. Dat resulteerde direct in twee hoekschoppen en de tweede leverde ook gevaar op, maar het hakje van Mechele werd aan de eerste paal weggewerkt. De thuisploeg bleef de bal goed van voet tot voet laten gaan en dat resulteerde al vrij snel in een grote kans voor Vanaken. Sabbe bracht de bal goed voor doel, maar de kopbal van onze captain verdween jammer genoeg tegen de buitenkant van de paal. Enkele minuten later dezelfde combinatie op de rechterflank tussen Skov Olsen en Sabbe en die laatste zette de bal laag voor doel. Dit zorgde voor een heet standje voor de kooi van Günok, maar vooralsnog bleef de nul op het bord. Op het kwartier was het Sabbe zelf die het eindstation was, maar zijn poging werd in hoekschop gedevieerd. Blauw-Zwart knutselde de ene na de andere mooie aanval in elkaar, maar de efficiëntie kon beter. Thiago werd in de diepte gestuurd, maar hij kon zijn poging met links niet kadreren.

Halfweg de eerste helft ging de Brugse storm even liggen en lieten de Bruggelingen de bal wat meer aan de bezoekers. Die combineerden wel, maar slaagden er niet in om in de buurt van Mignolet te komen. Datzelfde gold echter ook voor Blauw-Zwart in het tweede deel van de eerste helft. De Turken hadden steeds meer balbezit en Club kon de druk van in het begin niet aanhouden. Op slag van rust viel er dan toch nog eens een moment van dreiging te noteren voor de thuisploeg, maar Skov Olsen besloot te zwak in de handen van Günok. Conclusie na de eerste helft: voldoende kansen, maar de efficiëntie in de zestienmeter ontbrak. Op die manier gingen we aldus rusten met een 0-0 tussenstand...

<p>Vanaken kopte de beste kans van de eerste helft tegen de paal. </p>

Vanaken kopte de beste kans van de eerste helft tegen de paal. 

De tweede helft werd aangevat met dezelfde 22 tenoren en deze keer was het Besiktas dat het best uit de kleedkamer kwam. Na mistasten van Spileers kwam het leer voor de voeten van Aboubakar. Gelukkig reageerde Mignolet snel en alert om zich breed te maken en zo de poging te verijdelen. Club reageerde even later via een voorzet van Skov Olsen, maar de kopbal van Vanaken was te centraal om Günok echt te verontrusten. Na 10 minuten had Blauw-Zwart dé kans op 1-0! De Cuyper zet een mooie één-twee op met Vetlesen en trachtte dan in één tijd richting doel te trappen. Zijn schot bleek de perfecte voorzet voor Thiago, maar die devieerde het leer nog over doel. Club rook bloed en zette door via opnieuw De Cuyper. Deze keer haalde hij de achterlijn en legde het leer perfect achteruit voor Skov Olsen. Die trapte van dichtbij op doel, maar Günok voorkwam met een ultieme beenveeg het tegendoelpunt. Kort hierna was het de beurt aan Vetlesen, maar deze keer smeet Bailly zich in de baan van het schot.

De storm ging hierna opnieuw even liggen en er werden enkele vervangingen doorgevoerd. Rond minuut 70 viel er toch weer Brugs gevaar te noteren via Skov Olsen. De Deen kwam naar binnen en zocht de verste paal, maar Günok pareerde wederom knap. Even later was het dan toch eindelijk bingo voor Club! Skov Olsen kapte naar binnen en verstuurde vervolgens de perfecte voorzet voor Vanaken. De captain legde het leer kalm overhoeks tegen de netten en bracht Jan Breydel in extase. De thuisploeg bleef doorduwen, maar Günok zweefde een knal van Nielsen uit zijn kooi. Kort voor het einde van de reguliere speeltijd gebeurde jammer genoeg wat niemand nog voor mogelijk hield. Nielsen verstuurde een foutieve pass en via Aboubakar verscheen Tosun alleen voor Mignolet. De spits van Besiktas twijfelde niet en bracht de Turken langszij.

<p>Vanaken bracht Blauw-Zwart oververdiend op voorsprong!</p>

Vanaken bracht Blauw-Zwart oververdiend op voorsprong!

Dit was uiteraard een opdoffer van jewelste voor Blauw-Zwart, dat toch nog een slotoffensief trachtte te forceren. De ultieme kans op de zege kwam er ook nog diep in de toegevoegde tijd wanneer Jutglà tot aan de achterlijn dribbelt. Hij chipt de bal voor doel, maar daar kon zowel Thiago als Onyedika onvoldoende afwerken. Zo liet Club uiteindelijk de zege in het slot nog uit zijn handen glippen en blijft Jan Breydel gefrustreerd achter.

UEFA Europa Conference League – Speeldag 1
Toeschouwers:
29.042 – Jan Breydelstadion
Scheidsrechter:
Aleksei Kulbakov (BLR)
Club Brugge:
Simon Mignolet – Kyriani Sabbe (90+2’ Dedryck Boyata), Brandon Mechele, Jorne Spileers, Maxim De Cuyper – Raphael Onyedika, Hans Vanaken (c), Hugo Vetlesen (79’ Ferran Jutglà) - Andreas Skov Olsen, Igor Thiago, Michal Skóras (61’ Casper Nielsen).
Bank: Nordin Jackers, Argus Vanden Driessche, Joel Ordóñez, Denis Odoi, Ferran Jutglà, Victor Barberá, Casper Nielsen, Dedryck Boyata, Éder Balanta, Shion Homma.
Coach: Ronny Deila.
Besiktas JK: Mert Günok (c) – Valentin Rosier (84’ Cenk Tosun), Eric Bailly (84’ Necip Uysal), Daniel Amartey, Arthur Masuaku – Milot Rashica (66’ Onur Bulut), Amir Hadziahmetovic (84’ Alex Oxlade-Chamberlain), Gedson Fernandes, Ege Tiknaz, Jackson Muleka (66’ Baktiyor Zainutdinov) – Vincent Aboubakar.
Bank: Ersin Destanoglu, Onur Bulut, Omar Colley, Ante Rebic, Salih Ucan, Cenk Tosun, Alex Oxlade-Chamberlain, Rachid Gezzal, Necip Uysal, Baktiyor Zainutdinov, Jean Onana, Semih Kilicsoy.
Coach: Senol Günes.


Gele kaarten:
Mechele, Amartey, Onyedika, Vetlesen, Spileers, Mignolet, Vanaken
Rode kaarten: geen
Doelpunten:
77’ Vanaken (1-0), 88’ Tosun (1-1)