De ‘Food For Thought’-session van vrijdag 2 april staat helemaal in het teken van CSR of Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. We luisteren naar boeiende cases van Sustenuto, PepsiCo, Port of Zeebrugge en de Club Foundation en leren hoe we kunnen inzetten op duurzaam en verantwoord ondernemen. Dirk Le Roy, stichter en directeur van Sustenuto, licht alvast een tipje van de sluier.
Dag Dirk. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, het is een term die je de laatste tijd steeds vaker ziet opduiken, maar wat houdt het eigenlijk in?
De termen MVO of Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en CSR of Corporate Social Responsibility zijn termen die worden gebruikt voor de verantwoordelijkheid van de impacten die bedrijven hebben op de maatschappij. Die impacten kunnen heel veel verschillende vormen aannemen. Het kan gaan van milieugerelateerde impact, zoals afvalverwerking en bodemverontreiniging, tot sociale impact, zoals omgaan met klanten en medewerkers, of economisch-ethische impact, zoals mensenrechten en diversiteit.
Bij Sustenuto coachen jullie bedrijven op vlak van CSR. Op welke manier?
Bij Sustenuto doen we eigenlijk twee zaken. Enerzijds helpen we bedrijven om hun plannen en strategische doelen rond CSR in kaart te brengen en anderzijds stellen we ‘lerende netwerken’ op. Met deze lerende netwerken geven we bedrijven, in samenwerking met bijvoorbeeld UNIZO of CSR Campus, de tools om zelf aan de slag te gaan en te leren hoe ze CSR kunnen implementeren in hun onderneming.
Ik kan mij voorstellen dat CSR voor veel bedrijven nog vrij abstract en overweldigend is. Hoe zet je als onderneming hierin je eerste stappen?
Vertrek vanuit je kernactiviteiten. Zet alle takken van een bedrijf samen en laat hen hun eigen keten definiëren. In welke sector zitten we? Welke dienstverlening creëren we? Welke invloed of controle hebben we op de aankoopketen? Welke van onze activiteiten kunnen een impact hebben op milieu, sociale of economische aspecten? Op die manier kun je makkelijk thema’s definiëren waarin je vervolgens met adviezen, doelstellingen en strategieën aan de slag kunt gaan.
Zijn er bepaalde thema’s die je daarbij vaak ziet terugkeren?
Climate change is bijna overal een topic. Of het nu gaat om diensten of productie, klimaat zit in 96% van alle duurzaamheidsaanpakken. Dat komt enerzijds natuurlijk door de urgentie van de verandering en de impact die ermee gepaard gaat, denk maar aan de verhoogde inzet van gerecycleerde en herbruikbare plastics naar aanleiding van de ‘plastic soup’ in de oceanen. Anderzijds is het ook een gevolg van de beleidsdoelen die zijn opgesteld. Zo beschrijft de EU Green Deal van de Europese Commissie een grote lijst van maatregelen, van reductie van chemicaliën tot duurzaamheid in de voedingsketen. Bedrijven die inzetten op CSR houden hier natuurlijk rekening mee.
Kan ieder bedrijf dan een bijdrage leveren in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen?
Absoluut. De bijdrage die een bedrijf kan leveren verschilt natuurlijk van sector tot sector, maar ieder bedrijf heeft een impact. We merken ook dat het belang van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen blijft toenemen, zeker in business-to-business. Bedrijven als Ikea, Colruyt of Lidl vragen leveranciers steeds vaker wat ze doen inzake klimaat en duurzaamheid. Het is dus voor elk bedrijf van belang om daar op in te zetten.
Met de Club Foundation zet ook Club Brugge in op CSR. Met welke uitdagingen krijgt een voetbalploeg te maken op vlak van duurzaam en verantwoord ondernemen?
De impact en de uitdagingen voor een voetbalploeg zijn niet te onderschatten. Of het nu gaat over de milieu-impact van het stadion en het duurzaam onderhouden van je grasveld tot de grote sociaal-ethische thema’s zoals respect en diversiteit. Het zijn uitdagingen die niet alleen gelden binnen de ploeg, maar die, door de positie die een voetbalclub inneemt, een enorme hefboom zijn naar de ganse maatschappij.
Meer weten over CSR? Schrijf u dan snel in voor de derde WNPA-webinar met Sustenuto, PepsiCo, Port of Zeebrugge en de Club Foundation: klik!